Właściwe żywienie oraz odpowiedni skład mikroflory jelitowej przewodu pokarmowego ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – jest szczególnie ważne w przypadku małych dzieci. Sposobem na poprawę działania układu pokarmowego oraz zwiększenie odporności organizmu są probiotyki, czyli grupy pożytecznych mikroorganizmów o działaniu prozdrowotnym.
Probiotyki – co to takiego?
Probiotyki są żywymi bakteriami, które wspomagają układ pokarmowy, pomagając w utrzymaniu równowagi flory bakteryjnej jelit, co jest szczególnie istotne dla zdrowia dzieci. Dieta maluchów powinna zawierać probiotyki w formie naturalnej żywności lub suplementów, takich jak jogurty, maślanki kefiry i kiszonki w postaci kiszonej kapusty, marchewki, kalafiora, rzodkiewki czy buraków. Probiotyki dodawane są również do dziecięcych produktów na przykład kaszek lub mleka modyfikowanego. Kupić je można też w aptece w proszku lub kropelkach – ich doraźne stosowanie zalecane jest m.in. po antybiotykoterapii czy przy biegunce. Zanim zdecydujemy się jednak na dodanie probiotyków do diety dziecka, zaleca się skonsultowanie się z lekarzem. On może ustalić, czy dziecko rzeczywiście potrzebuje probiotyków i jaki rodzaj jest dla niego najlepszy.
Zastosowanie probiotyków w pediatrii
W pediatrii probiotyki mogą być stosowane w celu wspierania zdrowia układu pokarmowego i zapobiegania lub leczenia różnych problemów zdrowotnych, takich jak:
- Zespół jelita drażliwego (IBS): Probiotyki mogą pomóc w złagodzeniu objawów związanych z IBS u dzieci, takich jak ból brzucha, wzdęcia i zaparcia.
- Infekcje układu moczowo-płciowego: Probiotyki mogą pomóc w zapobieganiu nawrotom infekcji dróg moczowych u dzieci.
- Biegunka: Probiotyki są często stosowane w leczeniu biegunek u dzieci, w tym biegunek powodowanych przez antybiotyki.
- Alergie na pokarmy: Niektóre badania sugerują, że probiotyki mogą pomóc w zmniejszaniu objawów alergii na pokarmy u dzieci.
- Zaburzenia układu odpornościowego: Probiotyki mogą pomagać w wzmacnianiu układu odpornościowego u dzieci, co może zapobiegać chorobom.
Mimo że probiotyki są uważane za bezpieczne dla zdrowych dzieci, zaleca się skonsultowanie się z lekarzem przed ich stosowaniem u dzieci, szczególnie w przypadku chorób przewlekłych lub innych problemów zdrowotnych.
Stosowanie probiotyków u dzieci: od kiedy można podawać dziecku kiszonki?
Bogatym źródłem probiotyków są kiszonki. Produkty poddane fermentacji, takie jak kiszone ogórki, kiszona kapusta lub inne warzywa podawać można już pod koniec pierwszego roku życia. Warto dodawać kiszonki do diety malucha stopniowo, bacznie obserwują reakcję organizmu.
Podsumowanie
Włączenie do diety dzieci probiotyków może znacząco wpłynąć na prawidłowy rozwój i równowagę mikroflory jelitowej. Ich stosowanie zalecane jest podczas antybiotykoterapii, w walce z kolkami czy nawracającymi problemami układu trawienia. Naturalne produkty zawierające probiotyki warto dodać do diety dziecka już po pierwszym roku życia.